Utö: Gruvbyn – Rävstavik – Utö Värdshus


Längd: 3,4 km

Tid utan paus: ca 45 minuter

Det här är en vacker liten tur som går ner mot havet, en bit längs med vattnet över klipporna och tillbaka genom skogen. Du följer småvägar hela tiden utom över klipporna. Pass på, här kan det vara halt om det regnar!

1.

Vi börjar nere i hamnen i Gruvbyn och går backen upp mot Utö Värdshus. Fortsätt vägen rakt fram, till höger om Värdshuset mot gruvorna. Det är redan här skyltat mot Rävstavik. Om en liten stund går du mellan två av de största gruvorna. Här finns skyltar med IR-kod om du vill höra en dramatiserad berättelse om Utö gruvdrift.

IMG_0639.jpg

2.

Fortsätt följa skyltarna mot Rävstavik, så kommer du så småningom till havet. Här har Skärgårdsstiftelsen både informationsskyltar och bord för rast och eventuell picknick. Gå ner mot havet på klipporna och håll vänster. Du får snart fri sikt över Östersjön.

IMG_0646.jpg

3.

Om du tittar ner till vänster ser du en röd gammal sjöbod. Gå ditåt för att hitta en ny fin stig.

Rävstavik6

4.

Här nere följer du återigen skyltarna, men nu ska det stå Gruvbyn, och du går till vänster vid sjöboden. Du har nu en skön promenad längs stigen på ca 1 km. Fortsätt hålla vänster, passera fordonshindret …

IMG_0649.jpg

5.

… och ta vänster, nu ser du på höger sida om vägen, ett växthus. Här huserade Bo i flera decennier, han var en välkänd profil på Utö och odlade fina, ekologiska grönsaker varje sommar.

IMG_0651.jpg

6.

Vid brevlådorna lite längre fram, håller du höger och sedan direkt höger igen. Snart är du framme vid gruvorna och Utö Värdshus. Ska du åka hem med båten så går du bara ner för backen till hamnen igen. Annars kanske det är läge för en paus på Värdshuset.

IMG_0654.jpg


Categories Utö, Vandringar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close